Nyheter

Senaste nytt från oss på Qsys
2021-05-31

Uppgradera ditt företags IT-säkerhet och sov gott om natten

Dataintrången i företagens IT-system är ett ständigt växande hot och attackerna pågår dygnet runt. Men lösningarna för att skydda känslig företagsinformation utvecklas också i snabb takt. Hos Qsys kund SEAB installerar man nu ett kraftpaket med produkter från världsledande Fortinet för ökad cybersäkerhet.

Fortinet är ett amerikanskt multinationellt företag som säljer och utvecklar lösningar för cybersäkerhet. Mest känd är man för sina brandväggar, men utbudet omfattar också en bred portfölj med bland annat antivirusskydd och olika system för att förebygga intrång i kundernas IT-system.

Qsys erbjuder Fortinets produkter via distributören och partnern Exclusive Networks. Ett internationellt företag med verksamhet i cirka 30 länder och med leveranser till cirka 200 länder. I den svenska verksamheten finns ett stort team specialister med lång erfarenhet av Fortinets produkter och tjänster.

Här arbetar Lennie Winbladh som Vendor Manager med djup kunskap om styrkorna med Fortinets produkter inom IT-säkerhet.

Varför ska man välja Fortinet för att höja garden kring företagens IT-säkerhet?

–Fortinet har ett brett utbud av avancerade produkter som ständigt utvecklas. Man har effektiva system för att samordna all information om händelser i IT-nätverk som ger underlag till att rätt åtgärd tas. En viktig aspekt är möjligheten att säkerställa att rätt personer får tillgång till rätt system med en auktoriserad enhet i nätverket.

–Antalet brandväggar från Fortinet som används runt om i världen växer ständigt och det ger stora fördelar för alla kunder. Information om nya försök till dataintrång kan snabbt analyseras och omsättas i uppgraderingar som förstärker skyddet och öka IT-säkerheten globalt.

Vilken nytta får Qsys kunder av kombon Exclusive Networks och Fortinet?

–Vi är en ganska ny partner till Qsys och jag uppfattar att man har en hög teknisk kompetens som vi gärna vill stötta upp ytterligare när kunder efterfrågar IT-säkerhetslösningar med hjälp av produktporföljen från Fortinet. Via oss får Qsys kunder tillgång till vår kompetens kring IT-säkerhet som kan användas i bland annat utbildningar vid behov.

Vad är det viktigaste i en framtidsinriktad strategi när man uppgraderar  företagens IT-säkerhet?

Den frågan vill Lennie Winbladhs kollegor på Exclusive Networks Patrik Tamker, Country manager Sverige och Marcus Fredlund, Head of Sales Engineers & Services, gärna svara på:

–Grunden är en plan för att målmedvetet hela tiden öka visibiliteten och överblicken i nätverket. Det gör det enklare att analysera händelser och prioritera rätt åtgärder vid till exempel ett försök till dataintrång.

–Lika viktigt är att minska antalet verktyg som används och samla information på ett ställe. Det ger en överblick som gör att incidenter kan hanteras snabbare och med högre träffsäkerhet, något som också bidrar till kostnadsbesparingar.

Vilken är nästa ”stora grej” inom IT-säkerhet?

–När intrången och försöken att ta sig in i olika verksamheters IT-system ökar så är den nya ledstjärnan begreppet Zero Trust – lita inte på någon.

–Segmenteringen av tjänsterna i nätverket, det vill säga att dela upp tjänster i olika zoner, kommer att gå ännu djupare. Nästa nivå är mikro- och nanosegmentering. Genom att segmentera allt effektivare blir det svårare för hackare och virus att förflytta sig vidare mellan de olika systemen i en IT-miljö. Denna utveckling bidrar också till ökad överblick som leder till att rätt åtgärder kan sättas in snabbare.

Qsys kund SEAB installerar ett kraftpaket som höjer IT-säkerheten

SEAB i Sigtuna är ett av de företag där Qsys uppgraderar säkerheten med hjälp av Fortinets produkter. Ett bra exempel på ett lyckat samarbete där man höjer sin nätverkssäkerhet på alla områden genom att gå från Cisco till Fortinet. Man byter ut både brandväggar och switchar. Företaget är Nordens ledande distributör av bilvårdsprodukter och säljer det och annat till sina återförsäljare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Emil Källén
IT-Ansvarig, SEAB
Ett fokusområde vi har är vår IT-säkerhet, där vi har identifierat att det funnits vissa brister, vilket vi nu valt att täppa till med hjälp av säkerhetsprodukter från Fortinet.

För Emil Källén, Business Controller och IT-ansvarig, var det naturligt att vända sig till Qsys när man blev orolig för om man hade ett tillräckligt starkt skydd mot bland annat intrångsförsök i sin IT-miljö.

–Vi har en lång och djup relation med Qsys där vi har outsourcat hela vår IT-miljö till dem. I vår svenska verksamhet använder vi också det digitala plocksystemet Qpick på lagret. Våra kontakter på Qsys kan verkligen sina saker och föreslår hela tiden proaktivt åtgärder för att utveckla vår IT-miljö. Ett fokusområde vi har är vår IT-säkerhet, där vi har identifierat att det funnits vissa brister, vilket vi nu valt att täppa till med hjälp av säkerhetsprodukter från Fortinet.

Anders Grandt och Niklas Henningsson på Qsys arbetade fram en helhetslösning för en ökad koll, men framför allt kontroll på dataflöden och tillgång i SEABs nätverk, vilket bygger på Fortinets produkter. Emil Källén berättar:

–Vi har nyligen implementerat tvåstegsverifiering som standard när våra medarbetare loggar in. Nu har vi ett pågående arbete är att byta ut och uppgradera nätverksutrustning som brandväggar, switchar, accesspunkter för wifi, men också backup-server, brandväggar och våra användarpolicys. När allt är på plats kommer vi att kunna sova gott om nätterna!

Så här vill Anders Grandt, teknisk chef på Qsys, ge en ögonblicksbild av den snabba utvecklingen som pågår inom IT-säkerhet.

–Nätverkssäkerheten är otroligt viktig idag. Antalet uppkopplade enheter ökar ständigt hos företagen och gränsen mellan att vara på lokalt nätverk och externt nätverk har suddats ut helt och hållet. Brandväggen som koncept har på riktigt blivit hjärtat i företagsnätverken och behöver idag dynamiskt känna av ifall något inte står rätt till och då agera blixtsnabbt. Här har olika tillverkare kommit olika långt i utvecklingen och därför är det viktigt att kunna navigera rätt på marknaden.

–Qsys har valt att fokusera på Fortinet för att de lever upp till våra krav på funktionalitet och kostnadseffektivitet samt att de är ett av världens största företag inom nya generationens nätverksprodukter. Tillsammans med distributören Exclusive Networks kan vi erbjuda extremt bra lösningar till konkurrenskraftiga priser och har samtidigt med oss hög kompetens in i affärerna.

Tre viktiga åtgärder för att öka ditt företags IT-säkerhet:

• Tvåstegsverifiering
• Koll på systembehörighet
• Effektivt virusskydd

Kontakta gärna mig

Anders Grandt
Teknisk Chef
anders.grandt@qsys.se

Alltid bra tips på lager!

Är namnet på vårt månatliga nyhetsbrev där vi bjuder på tips, råd och trender
som kan skapa mätbar affärsnytta i din verksamhet.
Nyhetsbrev (sidfot)
© Copyright Qsys Sverige AB, All rights reserved.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram