Nyheter

Senaste nytt från oss på Qsys
2021-05-20

Revolutionerande headset reser till kunden istället för revisorn

Revisorerna på Qvalify i Jönköping är ofta på resande fot när de ska utföra inspektioner hos sina kunder för att kunna godkänna olika certifieringar. Så kom Covid-19. Vad gör vi nu? Tänkte vice vd Peter Landin. Han ringde upp sin kontakt på Qsys. Ur detta samtal föddes en revolutionerande lösning där ett headset besöker kunden istället för revisorn.

När pandemin slog till med full kraft 2020 ställdes världen på ända för många företag och verksamheter. Plötsligt gällde social distans, digitala möten och hemarbete istället för arbete på kontoret. Situationen krävde nytänkande som kanske annars tagit tio år att få fart på.

Hos Qsys kund Qvalify i Jönköping, som utför revisioner och kvalitetscertifieringar, kunde man inte längre skicka ut sina revisorer till kundföretagen med tanke på smittorisken. Då fick Qvalifys vice vd Peter Landin en idé. Varför inte kontakta gänget på Qsys som har ansvar för företagets IT? 

–Jag ringde upp min kontakt Niklas Henningsson, förklarade vårt läge och bad honom att återkomma med ett upplägg på revisioner som inte innebär resande och personliga besök. Lös det, Niklas, sa jag!

Niklas gick hem och klurade tillsammans med sina medarbetare. Snart återkom han med ett koncept som senare skulle visa sig vara helt revolutionerande och vad som numer är känt som Q-dac (Qvalify Digital Audit Concept). Q-dac är ett nytt smart sätt att göra revisioner ute hos kunderna utan att revisorn är på plats. Konceptet bygger på ett smart headset från företaget RealWear, där nyckeln ligger i den otroligt enkla hanteringen för revisorer liksom kundanvändarna.

Peter Landin har ordet:

–Det är Qsys som ansvarar för att headsetet är funktionellt och skickas ut till våra kunder. Enheten innehåller en liten dator, en videokamera, en bildskärm strax under ögat samt en inbyggd högtalare. I dialog med vår revisor går sedan en medarbetare från kunden runt på arbetsstället och visar detaljer som revisorn behöver inspektera via ett livesänt videomöte.

–Vilket nytänkande och vilken fantastisk lösning som idag har blivit standard för både kunderna och revisorerna. Efter pandemin kommer vi säkert att fortsätta med ett hybridarbetssätt som kombinerar fysiska och digitala inspektioner.

Niklas Henningsson, teamleader och IT-konsult på Qsys, var som sagt snabb på att anta denna utmaning:

–Vilket kul uppdrag tänkte jag. Först sonderade jag marknaden och såg att det fanns några liknande koncept med headset. Jag och mina kollegor bestämde oss för att detta kan vi göra mycket bättre. Vi fastnade för ett headset från RealWear som är byggt för att klara tuffa miljöer och är enkelt att använda.

–Sedan kombinerade vi detta med en mjukvarulösning för att hantera de digitala mötena på ett så enkelt sätt som möjligt. Vi på Qsys har också utvecklat en logistiklösning där vi ansvarar för att Q-dac skickas ut ”just-in-time” till Qvalifys kunder. Helheten blev något helt över förväntan!

–Produkten Q-dac är intuitiv att använda. Man packar upp utrustningen som vi skickat. Läser igenom en kort instruktion. Kunden läser upp en niosiffrig kod till sin revisor. Sedan är det Klart att köra för Qvalifys kund som direkt får instruktioner från revisorn om vad som ska inspekteras. Alla är väldigt nöjda med lösningen och själv känner jag mig stolt över min roll i utvecklingen utav en produkt som löser ett så stort problem.

Har du och dina kollegor fler applikationer på gång som bygger på denna teknik?

–Vi utvärderar nya smarta lösningar löpande, inte minst för vårt lagerhanteringssystem Qpick. Att kunna ersätta långa resor, spara på miljön och samtidigt kunna bibehålla effektivitet är en kittlande tanke.

Tre fördelar med Q-DAC

• Tryggt i meningen att minska smittorisken och erbjuder tryggt fungerande funktioner.
• Tidseffektivt eftersom revisorerna inte behöver genomföra långa resor.
• Klimatsmart då man minskar miljöbelastningen, det är headsetet som skickas inte en revisor i bil eller med flyg.

Kontakta gärna mig

Niklas Henningsson
Teamleader
niklas.henningsson@qsys.se

Alltid bra tips på lager!

Är namnet på vårt månatliga nyhetsbrev där vi bjuder på tips, råd och trender
som kan skapa mätbar affärsnytta i din verksamhet.
Nyhetsbrev (sidfot)
© Copyright Qsys Sverige AB, All rights reserved.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram