Nyheter

Senaste nytt från oss på Qsys
2022-01-19

Qsys har en idé som växer

Året var 2004 och platsen Jönköping. Solen gick upp över Vättern och i det lilla teknikbolaget med fokus på IT smiddes planer inför framtiden. Grundarna drevs av insikten att framtidens lager- och logistiklösning behöver bli helt digitala. Redan från början fanns ambitionen att utveckla ett eget digitalt system för lagerhantering. Hur gick det sen? Följ den spännande utvecklingen för Qsys - då, nu och i framtiden - i ett samtal med Mikael Andersson och Sebastian Wollter.

Idag är Qsys en växande logistikpartner med kunder runt om i Norden. Företaget bidrar till framgång i en mängd olika slags lagerverksamheter, allt från e-handlare till grossister och tillverkande bolag med sina tre primära tjänster som oftast levereras som ett paket för ditt företag.

 • Qpick – det allt mer efterfrågade digitala lagerhanteringssystem som smidigt integreras i kundernas affärssystem.
  Underlättar arbetet för lagerarbetarna och ger ökad affärsnytta.
 • Logistikkonsultation – när det är dags att frigöra utvecklingspotentialen för era lagerprocesser eller
  implementera Qpick på bästa sätt för er verksamhet.
 • Qsupport – hyr in Qsys experter för drift och stöd av företagets IT. Samma experter levererar även komplexa
  installationer av trådlösa nät för lagermiljöer och konfigurerar era handdatorer, scanners, truckdatorer och etikettskrivare
  för en sömlös digital upplevelse.

Hur möter Qsys sina blivande kunder?
–Ofta förmedlas kontakten med blivande kunder av våra partners inom affärssystemsstöd eller andra system. Vi ställer upp med bred kompetens redan i första mötet för att få grepp om kundens verksamhet, utmaningar och de möjligheter som finns. Det händer att man blir förvånad vid första mötet av att vi inte bara har skickat en säljare och är ofta en signal som uppskattas. Man märker snabbt att vi tror på långsiktiga relationer där båda parter blir vinnare.

–Vi vill förstå kundens affärsprocess på djupet för att kunna ta ett helhetsgrepp och förädla dagens lager- och logistiklösningar till en helt ny nivå som ökar våra kunders konkurrenskraft.

Vad gör Qsys så framgångsrikt?
–Många företag talar om att ha kunden i fokus. På Qsys har vi gått ett steg längre och säger att vi har kundens fokus. Det är kundens utmaningar som alltid är ledstjärnan. I det dagliga samarbetet ska du som kund känna att vi verkligen vill bjuda på vår kunskap och vårt engagemang i din verksamhet.  Vi tror på långa och djupa relationer där vi tillsammans blir vinnare när vi når våra mål.

–Vi ”översäljer” inte utan har fokus på vad kunderna verkligen behöver. Det bygger långsiktigt lönsamhet. Ska vi kunna göra nytta som samarbetspartner är ömsesidig ärlighet och öppenhet ett måste. Ibland händer det att vi upptäcker att vi är fel partner för en kund just nu och då är vi tydliga med att tala om detta i ett tidigt skede.

Varför erbjuder Qsys sina tjänster via de tre benen:
Qpick, Logistikkonsultation och Qsupport?
–Från början var detta tre separata kompetenser och speglar vår utveckling som företag. Idag är de tre benen sammantvinnade i ett gemensamt erbjudande som anpassas för varje verksamhet när våra team möter kunden.

–Om vi var en mer renodlad IT-konsult från början har Qsys tills idag förändrats till att vara mer av en logistikpartner tillsammans avancerade tekniska lösningar och IT som grund. Allt för att öka kundföretagens effektivitet och lönsamhet med Qpick som navet. Vägen dit är bland annat möjligheten att utbilda våra kunder i hur man bygger och utformar sina logistiklösningar tillsammans med tekniken.

–Men vi är fortfarande involverade i rena IT-projekt och IT-support-/underhållstjänster. Precis som ett fotbollslag behöver vi träna dagligen för att vara i toppform när det gäller de tekniska lösningar som vi erbjuder våra kunder.

Vilken är profilen på dagens kunder hos Qsys?
–I kundstocken finns en mängd olika typer av verksamheter i Sverige, Norge och Finland. Vår nordligaste kund finns i norska Tana, 193 mil från Jönköping! Våra lösningar hänger dessutom med ut i världen när kunderna verkar internationellt.

–Mixen är stor och vi hjälper allt från grossister, e-handelsbolag till tillverkande bolag och allt där emellan som har ett lager och arbetar med logistik i sin verksamhet. Men bland kunderna finns också bolag som endast efterfrågar vår kompetens som konsulter inom IT och logistik.

Vad är viktiga egenskaper när ni nyrekryterar?
–Man måste så klart ha rätt kompetens för jobbet. Men minst lika viktiga är de personliga egenskaperna. Att man är en öppen person som gärna bjuder på sig själv och sina kunskaper, både till kunder och arbetskamraterna. Här får man göra misstag på vägen, det är helt naturligt och det är av misstagen man lär sig att göra rätt till nästa gång.

–På Qsys är det match varje dag och man ska alltid vara redo för att göra det lilla extra när kunderna kräver det. Det skapar yrkesstolthet och arbetsglädje i teamet. Tipsa oss gärna om ni känner folk som ni tror skulle passa på Qsys!

Vad betyder visionen ”Vi skall vara våra kunders mest lönsamma investering”?
– Vår vision genomsyrar dagligen allt vi gör. Men det är du som kund som bedömer om vi lyckas med detta. Både vad gäller att bidra till ekonomiska resultat genom digital lagerhantering i världsklass. Men också i det dagliga samarbetet där vi vill att kunden ska känna att vi gör allt för att bjuda på vår kunskap och vårt engagemang till att förbättra deras verksamheter.

Varför är det viktigt att engagera sig i lokalsamhället i Jönköping?
–Det läggs ner ett enormt frivilligt arbete i våra föreningar där ekonomin ofta är pressad. Här finns så många eldsjälar som ser till att ungdomar får en meningsfull fritid inom till exempel idrott. Det är bra för Jönköping och bidrar till folkhälsan.

–Som ett växande företag i en framtidsbransch är det vår skyldighet att stödja det lokala engagemanget. Därför sponsrar vi både en simklubb och en tennisklubb. I augusti var vi återigen värdar för en Power Zone under Jönköping Marathon samt att vi under säsongen 2021/2022 gått in som sponsor till HV71. Jönköping Marathon blev mycket uppskattat även om friska vindar lyfte installationen på mässområdet till nya höjder …

Vilket företag är Qsys om fem år?
–Vi är ett företag i Jönköping och … haha. Med ännu fler kunder. Vi ska bli fler och på så vis bli ett större företag för att kunna bidra till att förbättra de produkter vi har och erbjuder idag och utveckla nya produkter för en bredare och djupare affärsnytta. Kanske har vi växt ur våra nuvarande lokaler för att ha rum med de nya medarbetare vi ser behövs på kort och lång sikt.

–Det pågår en snabb utveckling inom lager och logistik vad gäller digitalisering, AI, kundbeteenden och affärsmodeller. En sak är säker. Vi på Qsys hänger med och tar gärna ledartröjan där vår kompetens kan bidra till ännu bättre affärer och lönsamhet för oss, våra partners och gemensamma kunder.

Alltid bra tips på lager!

Är namnet på vårt månatliga nyhetsbrev där vi bjuder på tips, råd och trender
som kan skapa mätbar affärsnytta i din verksamhet.
Nyhetsbrev (sidfot)
© Copyright Qsys Sverige AB, All rights reserved.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram