Nyheter

Senaste nytt från oss på Qsys
2024-01-31

”Qpick passar oss som handen i handsken”

För matgrossisten Mårdskog & Lindkvist i Jönköping är en välorganiserad och effektiv lagerhantering en avgörande framgångsfaktor. Och i över tio år har Qsys och det banbrytande plocksystemet Qpick spelat en central roll för att förfina och hantera lagerhanteringen maximalt.

– Det har varit en gemensam resa kan man säga. Innan vi kom i kontakt med Qsys gick vi som så många andra på lagret med plocklistor och pennor. När vi började med plocksystemet Qpick var vi till en början inte riktigt redo att hantera det här med streckkoder men för sju, åtta år sedan bestämde vi oss för att starta ett projekt kring hur vi vill ha det på lagret. Sedan dess har vi tillsammans med Qsys utvecklat och trimmat in systemet och personalen maximalt för största effektivitet, säger logistikchef Magnus Palm. 

Mårdskog & Lindkvist startade 1961 och har idag 150 anställda och omsätter cirka 700 miljoner. Verksamhet finns i Jönköping, Norrköping och Kalmar och de cirka 1 500 kunderna är etablerade från Malmö i söder till Stockholm i norr. I kundstocken finns allt från restauranger och värdshus till konferensanläggningar, cateringföretag, caféer och pubar. 

– Vi är inte rikstäckande utan snarare regionala och vi brukar säga att vi är ”minst bland de största grossisterna”. Våra två lager har vi i Jönköping och Norrköping, säger Magnus.

Plockfelen har mer än halverats

Kravprofilen på en logistikpartner och önskelistan för ett effektivt lagerhanteringssystem var lång från Mårdskog & Lindqvist. Inleverans/godsmottagning skulle vara säker och fungera med så lite manuell hantering i system som möjligt. Systemet skulle också kunna hantera en smidig kommunikation med inköpare och ekonomiavdelning och vara enkelt att hantera – inte minst när det gäller att minimera startsträckan för nyanställda. Inom lagervård skulle det enkelt kunna gå att flytta artiklar inom lagret, korrigera och justera saldon. Och framför allt skulle själva plockprocessen ske på ett enkelt och kontrollerat sätt och systemet skulle kunna hantera såväl batchnummer som bäst-före-datum som viktvaror.

– Nu kan man säga att vi har kommit i mål på alla nivåer och funktioner.  Qpick innebär att vi har fått otroligt mycket bättre har koll och ordning och reda på vårt lager. Det i sin tur innebär att plockfel och felleveranser har minskat rejält. Vi har cirka 1,7 miljoner orderrader per år och vi har gått från cirka 2 promille felplock till att idag vara nere på cirka 0,85 promille felplock. Alla som jobbar inom logistik vet att felplock kostar så för oss är det en konkurrensfördel att vi kan visa på så hög träffsäkerhet i leveranserna såklart. Vi är nöjda och framför allt är våra kunder nöjda, säger han.

Skannar vikten direkt på vågen

Både i Jönköping och i Norrköping finns torrlager, kyllager och fryslager och Magnus menar att Mårdskog & Lindkvist är ganska unika som kunder.

– Ja, dels att vi har torrt, kallt och fryst på lagret, dels att vi delar kartonger och plockar enstaka varor. Vi levererar inte bara hela kartonger och vi har dessutom viktvaror, te x grönsaker och frukt som vi snabbt kan skanna in i systemet.

Magnus har varit på Mårdskog & Lindkvist i över tolv år och var med i början när plocksystemet Qpick inte användes fullt ut.

– Qsys är en heltäckande partner och har idag hand om både nätverk och IT-support för oss och det är självklart en fördel att de som byggt systemet finns med och hanterar såväl hårdvara som mjukvara. Qsys har varit mycket lyhörda för våra behov längst hela den här utvecklingsresan och Qpick idag är som handen i handsken för oss, avslutar han.

Magnus Palms bästa tips på vägen mot ett digitaliserat, effektivt lager:

  • Våga förändra och våga lita på och se möjligheterna med att digitalisera ditt lager.
  • Gör hemläxan – du måste ha koll på dina streckkoder och se till att lägga in all grunddata om artiklarna – mått, vikt, volym etcetera
  • Låt användarna, de som jobbar på lagret, vara delaktiga i processen. Låt dem testa produkter och utrustning och för en dialog om vart ni vill nå med ert lager.

Varje hylla, varje produkt är uppmärkt med streckkoder. Ordning och reda på lagret innebär minskad risk för felplock och spar både tid och pengar. ”Vi behöver inte lägga en massa tid på att rätta upp saker som blivit fel”.

Qpick gör det möjligt med en effektiv vikthantering på kiloartiklar. Streckkoderna gör det möjligt att kunna läsa ut vikterna direkt från vågen och in i systemet.
”Qsys och Qpick är vår strategiska partner för att nå vårt mål att skapa den effektivaste lagermiljön som står att finna. Att vi är en pålitlig leverantör innebär nöjda kunder för oss” säger logistikchef Magnus Palm.

Alltid bra tips på lager!

Är namnet på vårt månatliga nyhetsbrev där vi bjuder på tips, råd och trender
som kan skapa mätbar affärsnytta i din verksamhet.
Nyhetsbrev (sidfot)
© Copyright Qsys Sverige AB, All rights reserved.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram