Nyheter

Senaste nytt från oss på Qsys
2023-08-22

Fem tips som sätter fart på ditt lager och din logistik i höst

Hösten närmar sig med nya utmaningar för ditt lager och din logistik. Dina vänner på Qsys vill här ge dig några tips på hur du kan boosta ditt lager och på sikt öka ditt företags konkurrenskraft. En del tips går att starta med direkt, andra ska ses som en liten sätt-igång-spark som på sikt kan ge bra effekt i din verksamhet. Känns något för stort? Hör av er så hjälper vi er hela vägen.

Tips 1: Lyssna på medarbetarna på lagret

Ge dig tid till att regelbundet prata med medarbetarna som gör jobbet på lagret. Här arbetar de verkliga experterna. De kan hjälpa till att identifiera problematiska arbetsområden, dagliga utmaningar och vilka utvecklingsmöjligheter som finns i verksamheten. Även om de inte alltid har lösningen får du en bild av problematiska arbetsområden. Många små förbättringar ger tillsammans en stor effekt. När upplevelsen av att saker och ting förändras så brukar det ofta bli enklare att hitta nya och kreativa lösningar.

Tips 2: Se över alla skyltar och utbilda ständigt

Ordning och reda på lagret och med en tydlig skyltning och märkning som alla – både medarbetare och besökare – förstår och accepterar. Det är målet för den visuella kommunikation som gör ditt lager till en säker och effektiv arbetsplats. Kunskap är en färskvara som måste hållas aktuell och hela tiden fyllas på. Se därför till att ha en plan för regelbundna utbildningsinsatser – både för nyanställda och för de som arbetat länge på lagret.

Tips 3. Ta regelbundet tempen på er masterdata

Masterdata är företagets kanske mest värdefulla tillgång jämte alla fantastiska medarbetare. Vi pratar om affärskritiska data som är gemensam för företaget och delas av affärssystem, processer och medarbetare i alla led. Lika naturligt som det är med regelbunden hälsokontroll av medarbetarna borde det vara att ”ta tempen” på företagets masterdata.

Att kartlägga kvaliteten på masterdata och uppdatera felaktigheter är väl investerad tid. Basen för optimerade plocklistor och plockslingor är korrekta masterdata. När processen är klar bidrar friskare masterdata till ett konkurrenskraftigare företag med full koll vad gäller lager och logistik.

Tips 4: Se över era förpackningar och bli en klimatförebild

Kör ni idag med mycket luft i förpackningarna? Gör då istället så här: Låt din ekonomiska kalkyl bygga på att välja rätt storlek på förpackningen och minimera luft. Det ger färre pallar att fylla och färre bilar som rullar. Ditt företag vinner på det. Klimatet vinner på det.

Börja med att göra en nulägesanalys av hur optimerat ni förpackar varor och bilar. Mät sedan och ta reda på om åtgärderna som ni sätter in gör nytta. Hitta rätt storlekar för era förpackningsbehov. Kanske kan det löna sig att beställa specialdesignade emballage till storsäljarna. Fundera också på om ni verkligen behöver pallar för att lagra och packa. Idag finns nya lösningar som är smidiga och genererar mindre luft i transportkedjan. Våga ta ett första steg och testa, det behöver inte vara så svårt som det kan verka.

Tips 5: Se över era transporter och växla upp till miljövänligare lösningar

Hur kan vi som arbetar inom lager och logistik bäst bidra till transporter som minskar utsläppen som hotar vårt klimat? Börja med att titta på vilka visioner, mål och budget ni har för ert miljöarbete. Att minska sina CO2-utsläpp i leveranskedjan behöver vara ett beslut som genomsyrar hela företaget.

Hur ser ert transportupplägg ut idag, har ni egna fordon eller köper ni transporter från åkerier och transportörer? Kanske en mix av båda? Vad är det för typer av transporter, paket, pallar, fulla lastbilar eller annat? Sker allt med vägtransport eller går vissa varor på flyg eller båt?

När ni har koll på ert nuläge är det ofta tydligt vilka områden ni bör sikta in er på först. Sedan är det dags att testa nya lösningar, utvärdera, revidera och skala upp

Är ni sugna på att köra igång med några av tipsen? Lyft bara luren och ring din kontakt på Qsys redan idag. Vi hjälper dig med att uppgradera ditt lager och din logistik till en stark konkurrensfördel i er verksamhet – idag och i framtiden.

Alltid bra tips på lager!

Är namnet på vårt månatliga nyhetsbrev där vi bjuder på tips, råd och trender
som kan skapa mätbar affärsnytta i din verksamhet.
Nyhetsbrev (sidfot)
© Copyright Qsys Sverige AB, All rights reserved.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram