Nyheter

Senaste nytt från oss på Qsys
2021-03-12

Allt du vill veta om skalbar IT-infrastruktur i molnet

Många företag funderar på vilken strategi som är bäst när man överväger att gå från egen serverhall till att flytta upp sin IT-infrastruktur i olika molntjänster. Hur fungerar säkerheten? Och hur ska man tänka kring skalbarhet? Här kommer de bästa tipsen från Qsys Anders Grandt, teknisk chef och Niklas Henningsson, teamleader och IT-konsult.

Är det inte mycket hype kring alla molntjänster?

– Molntjänster är egentligen inget nytt. När folk skaffade sin första hotmail-adress för e-post så var det faktiskt en molntjänst. Tekniken för molnlösningar har utvecklats enormt de senaste åren och idag finns det lösningar på de allra flesta behov som företag och verksamheter efterfrågar.

– Man borde även tydligare skilja på ”Public Cloud”, som Google, Microsoft och Amazon, och ”Private Cloud” som till exempel när vi på Qsys erbjuder våra kunder att drifta deras IT-infrastruktur.

Vilka är de stora fördelarna med att välja skalbar IT-infrastruktur i molnet?

– Just skalbarheten gör att du initialt slipper göra dyra investeringar i egen hårdvara. När din verksamhet växer och utvecklas så är det relativt billigt att skala upp till den kapacitet som krävs. En annan stor fördel är att du kan ”köpa på kran”, du betalar alltså endast för de tjänster som du behöver just nu.

– Många av de stora molnföretagen håller hög utvecklingstakt och lanserar ständigt förbättringar och nya funktioner till sina produkter, många gånger utan att du som kund behöver betala mer. Det skapar stora mervärden för den samlade IT-miljön.

Vilka nackdelar finns med att välja bort egen server och låta molnet ta över?

– Det är viktigt att man gör en analys av behovet för vilka programvaror och hur man ser på sitt företags IT-utveckling på flera års sikt. I vissa fall kan det faktiskt löna sig att behålla hela eller delar av en egen serverlösning i huset.

– Har man behov av en IT-infrastruktur som ständigt kräver snabb åtkomst kan en molntjänst med servrar på några hundra mils avstånd skapa problem. Även korta fördröjningar kan ställa till det, det gäller till exempel för många av våra kunder inom lager och logistik där man gärna optimerar sina processer ner på sekundnivå.

– Säkerheten kring företagsrelaterad information är oerhört viktig men kan bli svår att överblicka när det kommer till molntjänster om man inte har rätt förutsättningar. Gör en säkerhetsanalys och kom fram till hur ni bäst skyddar företagets data, inte minst i vårt nu förändrade landskap när medarbetare i större utsträckning jobbar hemifrån eller från ett café.

Vilken nytta har Qsys kunder av er kompetens inom IT-tjänster?

– Om man ska skryta lite så vet vi vad som krävs. Det är många bitar som ska pusslas ihop och fungera tillsammans, allt från de programvaror man använder, hur de driftas till hur säkerheten skall hanteras. Vi arbetar tillsammans med våra kunder för att ta ett helhetsbegrepp baserat inte bara på behovet som finns idag, men även hur vi tror att landskapet kommer förändras de kommande åren. Tänker man rätt från början ökar det möjligheterna att få rätt lösning till rätt prislapp.

Tre bästa råden när man ska välja molntjänster?

• God planering med ett tydligt slutmål.

• Säkerställ behovsbilden idag och för morgondagen, allt behöver inte läggas i molnet.

• Var noggrann i valet av IT-partner och välj den/de som ser till ditt företags bästa.

Kontakta gärna mig

Anders Grandt
Teknisk Chef
anders.grandt@qsys.se

Alltid bra tips på lager!

Är namnet på vårt månatliga nyhetsbrev där vi bjuder på tips, råd och trender
som kan skapa mätbar affärsnytta i din verksamhet.
Nyhetsbrev (sidfot)
© Copyright Qsys Sverige AB, All rights reserved.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram